• 5 yıl önce
  • 1040 Okunma
  • 0 Yorum

Bakliyatlarla Masanı Çeşitlendir Bedenine Sağlık Kat!

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmiştir. Bakliyatlar insan sağlığında besleyici içeriğiyle önemli yer tutmaktadır. Bu yazıda bakliyatların insan sağlığı üzerindeki etkileri ve sofralarınızı çeşitlendirebileceğiniz, piyasaya yeni yeni sürülen bakliyatlardan bahsedilecektir. 

 

Et ve süt ürünleri protein açısından zengin iken kolesterol içerikleri de aynı zamanda yüksektir. Buna karşın baklagiller protein oranı yüksek olan fakat kolesterol içermeyen en iyi kaynaklardır.

 

Bakliyatların glisemik indeksi düşüktür. Bu sayede kan şekerini aniden yükseltmez ve sonrasında hızla düşürmez. Daha uzun süre tokluk sağlar ve kalori alımınızı düşürerek kilo kontrolü sağlamanıza yardımcı olur. 

 

Yüksek oranda lif içermektedir. Lif içeriği sayesinde bağırsaklara iyi gelmekte ve bağırsak toksinlerinden arındırmaktadır. Aynı zamanda çözünür lif sayesinde kolesterolü düşürmeye fayda sağlamaktadır.

 

Prebiyotik besinlerdir. Probiyotiklerin gelişmesine ve bağırsak floranızın iyileşmesini sağlamaktadırlar. Bu sayede bağışıklığınızı arttırmakta, toksinlerle savaşmanıza yardımcı olmakta ve daha sağlıklı olmanızı sağlamaktadırlar.

 

Fonksiyonel besinlerdir. Antioksidan içeriği yüksek olan baklagiller vücuttaki toksinlere savaşarak bedenden uzaklaştırmaktadır. 

 

KARABUĞDAY

Karabuğday B kompleks vitaminleri, magnezyum, mangan, bakır ve lif açısından zengin bir besindir. Salatalarda, pilavlarda kullanılabilir. Unu ile ekmek, poğaça yapılabilir.

100 gr karabuğday 343 kalori, 71 gr karbonhidrat, 13 gr protein, 3.4 gr yağ, 10 gr lif içerir.

 

SİYEZ BULGURU

Siyez bulgurunun diğer bulgurlardan farkı  kabuklu yapıda olmasıdır. Bu da lif içeriğini oldukça arttırmaktadır. Aynı zamanda protein, fosfor ve antioksidan içeriği yüksek bir besindir. Fonksiyonel besin olan siyez bulguru fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıdadır. Genellikle pilav yapımında kullanılmaktadır.

Siyez bulguru 100gr 340kkal, 64gr karbonhidrat, 14gr protein, 1.78gr yağ, 10 gr lif içermektedir.

 

MAŞ FASÜLYESİ

Maş fasülyesi; protein, folik asit, potasyum, demir, fosfor, çinko ve lif içeriği yüksek bir baklagildir. Genelikle salata ve piyaz yapımında kullanılır.

100 gr Maş fasülyesi 347 kalori, 62gr karbonhidrat, 23gr protein, 1 gr yağ ve 16 gr lif içermektedir.

 

SİYAH  FASÜLYE

İçeriğinde bol miktarda protein, lif, B grubu vitamini, potasyum ve çinko bulunmaktadır. Fonksiyonel besin olan siyah fasülye iyi bir prebiyotiktir. Genellikle salatalarda tüketilmekte veya yemeği yapılmaktadır.

100 gr Siyah Fasülye 341 kalori, 62 gr karbonhidrat, 21 gr protein, 1 gr yağ, 15 gr lif içermektedir.

 

MEKSİKA FASÜLYESİ

Meksika fasulyesi, kırmızı-bordo renkli iri taneli bir fasulye çeşididir. Antioksidan içeriği ve lif içeriği oldukça fazladır. Meksika fasülyesi genellikle salatalarda kullanılmaktadır.

100 gr Meksika Fasülyesi 337 kalori, 61 gr karbonhidrat, 22 gr protein, 1 gr yağ ve 15 gr lif içermektedir.

 

AMARANT

Amarant türleri biyolojik değeri yüksek olan proteinler bakımından zengindir. Yüksek miktarda lisin, fitosterol ve lif, içermektedir. Amarant genellikle salata ve garnitür olarak tüketilmektedir.

100 gr Amarant 371 kalori, 65 gr karbonhidrat, 13 gr protein, 7 gr yağ ve 7 gr lif içermektedir.

 

Diyetisyen Doğa Peksever

Bu yazıya henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorum Yap