• 5 yıl önce
  • 1569 Okunma
  • 0 Yorum

Doğadan Gelen Sağlık

Bitki çaylarıyla sağlığına sağlık kat!

Bitkiler doğanın bize sunduğu doğal ilaçlar gibidir. İçeriklerinde bulundurdukları çeşitli kimyasallar bedende olumlu etki göstererek koruyucu veya iyileştirici etkiler göstermektedir. Bitki çaylarını günlük beslenmenize katarak sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Önemli olan nokta bitki çaylarını doğru şekilde hazırlamak ve doğru miktarlarda tüketmektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bitki çaylarını güvenilir bir yerden almak ve güneş almayan, nemsiz ve serin koşullar altında saklamak. Aksi taktirde bitkide bulunan sağlık açısından faydalı bileşiklerin etkinliği zarar görebilmektedir. 

Kan dolaşımını hızlandıran ve Vücut direncini arttıran Zencefil+Tarçın+Alıç+Kekik+Biberiye Karışım Çayı:

Antioksidan etkileriyle bilinen bu bitkilerin kan dolaşımını hızlandırıcı ve vücut direncini arttırıcı etkileri de bulunmakta. Etkileri uzun süreli kullanımda görülmekte. Kan dolaşımınızı hızlandırmak aynı zamanda soğuk kış günlerinde vücut direncinizi arttırmak için bu karışım çayı tercih edebilirsiniz. Yemeklerden sonra günde 3-4 bardak tüketebilirsiniz. Zencefil kök olduğu için 1-2 dakika sadece zencefille suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşten alın ve diğer bitkileri ekleyerek 10 dakika demlenmesini bekleyin.

Soğuk algınlığından korunmak için Kuşburnu Çayı:

Kuşburnu düzenli olarak tüketildiğinde içeriğindeki askorbik asit (c vitamini) sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu. Sabahları uyandığınızda iştahsızlık çekiyorsanız da kahvaltıda kuşburnu çayı tüketerek iştah açıcı özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun yanında kuşburnu içeriğindeki C vitamininin çok güçlü bir antioksidan olması sebebiyle soğuk algınlığı dışında da bizi diğer hastalıklardan koruyor. C vitamini bedenimize zarar verebilecek toksinlerin yok edilmesine yardımcı oluyor. Günde 3-4 bardak kuşburnu çayı tüketebilirsiniz.

Rahatlamak ve uykuya daha kolay dalmak için Lavanta Çayı:

Huzursuzluk, tedirginlik, sinirlilik ve uyku bozukluğu çekenler için santral sinir sistemini yatıştırıcı ve gerginliği giderici çok güzel bir alternatif lavanta çiçeklerinden yapılan çay. Sabahları 1 bardak, akşam yatmadan yarım saat önce 1-2 bardak içerek farkı hissedebilirsiniz. 1 bardağa 2 tatlı kaşığı lavanta çiçeği üzerine de kaynamış suyu ekleyerek üzerini kapatın. 4-5 Dakika sonra süzdükten sonra içmeye hazır. Ya da eczaneden aldığınız lavanta uçucu yağını oda sıcaklığındaki suya 2 damla ekleyerek içebilirsiniz. Etkisini seveceksiniz. 

Mikroplara karşı savunucu, Hazımsızlık giderici, Terleme karşıtı Adaçayı:

Adaçayı içeriğindeki bileşikler sayesinde antiseptik (mikropları yok etme), hazımsızlık giderici ve terleme karşıtı olarak sağlığımıza sağlık katıyor. Günde 2-3 bardak içilebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta daha fazla miktarda içilmesi tansiyon yükselmesine sebep olabilmekte. Hamilelerde rahim kasılmalarına sebep olabileceği için hamilelik süresince tercih edilmemelidir. Süt emziren annelerde de sütü azaltabileceği için de tercih edilmemelidir. Kaynatılmış suya kişi başına 1 çay kaşığı adaçayı eklenerek 5 dakika demlendikten sonra içmeye hazır.

Hazımsızlık için Nane+Anason+Zencefil+Tarçın Karışım Çayı:

Bu karışım çayındaki bitkiler hazma yardımcı kimyasallar içermekte ve tüketilince mideyi rahatlatıcı etki göstermekte. Yemeklerden sonra midede hissedilen doluluk hissinin ve hazımsızlığın giderilmesi için bu karışım çayı yemeklerden sonra 1-2 bardak tüketebilirsiniz. Zencefil kök olduğu için 1-2 dakika sadece zencefille suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra ateşten alın ve diğer bitkileri ekleyerek 10 dakika demlenmesini bekleyin.

 

Diyetisyen Doğa Peksever

Bu yazıya henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorum Yap