• 2 yıl önce
  • 3228 Okunma
  • 0 Yorum

Duygusal Açlık

Duygularınız Açlığınızı Yönetiyor Olabilir Mi?

 

Duygu durumunuz açlık merkezinizi yönetebilir. Mutsuz olduğunuzda ya da stresliyken vücudunuz aç olan duygularınızı besinlerle tamamlamak isteyebilir.

 

Yapılan araştırmalara göre pek çok insanın aşırı yeme davranışının altında kızgınlık, yalnızlık, yetersizlik, suçluluk, kıskançlık, mutluluk, hayal kırıklığı, üzüntü ve korku duygularının açlıkla karıştırılması vardır.

 

Çeşitli duygular, besin alımını etkiler ve bunu belirli psikolojik koşullar altında beyin ödül merkezini harekete geçirmesi ile stresli hissettiğinizde ve hatta canınız sıkıldığında bilinçli veya bilinçsiz olarak daha iyi hissetmek için belirli yiyecek türlerinin tercih edilme eğilimlerini artırır.  Amaç asla fizyolojik açlığı gidermek değildir, duygusal gereksinimlerinizi karşılamaktır. Duygusal yeme; aşırı yağlı, tuzlu, şeker içeriği yüksek besinleri kendinizi rahatlatmak için kullanmaktadır. Çünkü mutluluk için dopamin salgılanmalıdır. Badem, çikolata, hurma, yoğurt, yüksek kalorili yemekler veya tatlılar ise dopamin salgılanmasını arttırır. Bu sürekli dopamin salgılatan tekrarlayan duygusal açlığın sebep olduğu yeme davranışları, hem açlık tokluk merkezinizin doğal döngüsünü bozar hem de dopamin duyarlılığınızın azalmasına neden olur. Bu nedenle ne kadar yerseniz yiyin dopamin salgılanması artsa bile duyarlılık azaldığı için vücudunuz bunu algılayamaz. Ayrıca bozulmuş olan açlık tokluk döngünüz yetersiz ya da aşırı beslenme davranışı sergilemenize neden olabilir.

 

Duygusal yeme, değişen ruh hali, besin seçimini ve alımını etkileyerek obeziteye sebep olabilir.  Obezite, metabolik bozukluklara zemin hazırlar ve metabolik bozukluklar, beyin sinyal sistemlerini daha da değiştirerek bu durumun iki yönlü kısır döngüsüne yol açar.

 

Ne yazık ki, duygusal yeme duygusal sorunları çözmez. Genellikle daha kötü hissetmenize neden olur. Ve sonrasında, yalnızca asıl duygusal sorun kalmaz, aynı zamanda aşırı yemekten dolayısuçluluk ve pişmanlıkhissedersiniz.

 

DUYGUSAL YEME NASIL YÖNETİLEBİLİR?

 

·         Temel nedene yönelin: günlük tutulabilir bu şekilde sizi tetikleyen sorunu bulabilirsiniz.

 

·         Yoksunluk hissedildiğinde “Gerçekten aç mıyım? “sorusuna cevap arayın. Kendinize 10-15 dakika zaman verebilirsiniz, temiz hava alınabilir, başka bir uğraş edinebilirsiniz.

 

·         İlk 21 gün hedef belirleyerek bu durumu yönetmeyi deneyebilir ve sonraki hedefinizi daha da arttırarak, ikinci 21 gün ve üçüncü 21 gün olmak üzere denemeye çalışabilirsiniz. Bu şekilde aşama aşama alışkanlığınızı daha iyi kontrol edebilirsiniz.

 

·         Daha sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek faydalı olabilir. Yüksek kalorili işlenmiş cipsleri, fırınlanmış makarna cips, lavaş cipsler, evde hazırlanmış popcorn ile değiştirebilirsiniz. Aşırı şeker içeren şerbetli tatlıları; sütlü tatlılar, bitter çikolata ve tatlı meyveler ile değiştirebilirsiniz.

 

·         Duygu durumunuza iyi gelebilecek besinleri seçmeye özen gösterin: yeşil çay, beyaz çay, kakao, kuru yemişler, kırmızı mor sebze ve meyve tüketiminize özen gösterebilirsiniz.

 

·         Gün içinde tükettiğiniz su ve uyku saatinizi düzenleyiniz.

 

·         Stresle başa çıkmanın başka yolları denenebilir. Egzersiz, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, dans etmek,yürüyüş yapmak. Böylece gergin enerjinizi harcarsınız.

 

·         İyi hissetmediğinizde,kendinize bir fincan sıcak çay ikram edin, duş alın veya kendinizi sıcak bir battaniyeye sarın.

 

·         Canınız sıkılıyorsa, kitap okuyun, bir komedi programı izleyin, açık havayı keşfedin ya da hoşunuza giden bir aktiviteye (seramik, yapboz, örgü örmek, resim çizmek, gitar çalmak vb.) yönelin.

 

·         Tek başınıza süreci yönetmekte güçlük çekiyorsanız, yardım alabilirsiniz.

 

Stj Dyt Bilge Birgül

Bu yazıya henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorum Yap