• 5 yıl önce
  • 5301 Okunma
  • 0 Yorum

Ege Mutfağı

Adını denizinden alan Ege Bölgesi konumu, iklimi, tarihi ve mutfak kültürüyle eşsiz güzelliğe sahip bir bölgemizdir. Ege mutfağı denilince akla ilk olarak zeytin ve zeytinyağı gelir. Özellikle zeytinyağı mutfağın temelini oluşturur desek abartmış olmayız. Egelilerin en büyük alışkanlığı zeytinyağının içerisine çeşitli baharatlar ekleyip ekmeği bandıra bandıra yemektir. Mutfağın ikinci aktörü ise Egeliler haricinde çoğu kişinin adlarını bile duymadığı yüzlerce çeşit ot yemekleridir. Otların bolca tüketilmesinin yanı sıra sebze yemekleri de diğer bölgelere nazaran en çok bu bölgede tüketilmektedir. Tüm yemeklerin zeytinyağıyla pişirildiği ve deniz ürünlerinin her türlüsünün bolca tüketildiği bu kültürde yemekler sağlıklı olduğu kadar lezzetlidir de.

EGE MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZLERİ

BOYOZ

Ege Bölgesi denince akla ilk gelen İzmir, İzmir denince de boyoz. İzmir dışına gidince en çok özlenen besindir ayrıca. Boyoz genellikle kahvaltılarda tercih edilen ama klasik bir İzmirlinin günün herhangi bir saati tüketebileceği çöreğe benzer bir hamur işidir.  Yağlı olan bu besinin az yağlı yapılan çeşitleri de mevcuttur. Kahvaltılarda boyoz haricinde tulum peynirler, kırma zeytinler, çeşit çeşit reçeller ve sahanda yumurta sıklıkla tüketilir.

TARHANA ÇORBASI

Tarhana yazın sonuna doğru un, yoğurt, domates, kırmızı biber ve Egeye özgü otlar kullanılarak hazırlanıp kurutulduktan sonra elde ufalanıp kışa kadar saklanan bir besindir. Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan bir çorba olan tarhana, hastalanan çocuğuna annelerin ilk yaptığı çorbadır. Lezzetli olduğu kadar besleyici değeri de yüksektir.

İZMİR KÖFTE

Ege mutfağında kırmızı ete çok yer verilmemektedir. Et çoğunlukla kıyma şeklinde, köfte, yemek ve dolmaların içerisinde kullanılır. En meşhur köfte yemeği ise İzmir köftedir. Dana, kuzu karışık kıyma , patates, domates ve biberin bir araya gelmesiyle yapılan bu yemek fırında pişirilir.

OT YEMEKLERİ

Ot yemekleri Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Her yıl Alaçatı’da yapılan ot festivalinde Egeliler, ot yemeklerini çeşitli yerlerden gelen insanların beğenisine sunar. Meze, kavurma ve zeytinyağlı salataları yapılan bu otların en meşhurlarını gelin beraber tanıyalım:

Arapsaçı

Isırgangiller familyasına ait olan bu ot, rezene olarak da bilinmektedir. Yaprak ve dalları kullanılabilen arapsaçının kuzu etiyle veya yumurtalı olarak yemeği yapılır.

Deniz Börülcesi

Ispanakgiller familyasından olan bu ot deniz kıyısında yetişir. Denizdeki minareleri içine hapsettiğinden besin değeri  yüksek bir bitkidir. Tuzu ve lezzeti içinde bulunduğundan haşlanıp üzerine zeytinyağıyla servis yapılır. Çoğunlukla rakı sofralarında balığın yanına meze olarak sunulur.

Ebegümeci

Öncelikle parfüm sektöründe kullanılan, çay ve yemek olarak tüketilebilen ve tarlalarda kendiliğinden yetişebilen bir ottur. Çoğunlukla yaprakları kavrulur ve üzerine yumurta kırılarak servis edilir.

Isırgan Otu

Saç bakımından yemeklere kadar birçok alanda kullanılabilen bu otun tek kötü özelliği adından anlaşılabileceği üzere cilt ile temas ettiğinde kaşındırması ve tahrişe yol açmasıdır. Sağlık açısından birçok faydası bulunan bu otun lezzeti ıspanağa benzemektedir.  Kavurma, börek, çorba, çay olarak ve daha birçok şekilde tüketilir. Aynı zamanda sabun, krem, şampuan ve maske gibi cilt bakım ürünlerinin içerisinde yer alır.

Sarmaşık

Diğer adı kuşkonmaz olan sarmaşığın tadı acı olmasına rağmen yılda en az bir kez tüketilmesi önerilir. Bu ot hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta metal ile temas edilmemesidir. Aksi takdirde tadı daha da acılaşmaktadır. Kavurma en çok tüketilen yöntemidir veya kaynatılıp suyu da içilebilir.

Radika

Yabani bir ot olan radika özellikle İzmir ve çevresinde şifalı bir ot olarak kabul edilmektedir. Bol su ile haşlandıktan sonra zeytinyağı ve limon ile servisi yapılır.

DENİZ ÜRÜNLERİ

Ege mutfağının en önemli zenginliklerinden biri de deniz ürünleridir. Sadece balık değil; midye dolma, kalamar, ahtapot gibi birçok deniz ürünü yaygın olarak tüketilmektedir.

TATLILAR

Lokma, zerde, kaymaklı dondurma ve revani özellikle İzmirlilerin en sevdiği tatlılardır. Özellikle yol üzerinde lokma dağıtıldığına sıklıkla şahit olabilirsiniz. Lokma mayalı hamurun yağda pişirilip üzerine şerbet dökülmesiyle servis edilir. Tel kadayıf, incir tatlısı, kabak tatlısı ve ekmek kadayıfı da Ege mutfağında yer alan diğer lezzetli tatlılardır.

 

Diyetisyen Tuba AYTEKİN

Bu yazıya henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorum Yap