• 4 yıl önce
  • 2724 Okunma
  • 2 Yorum

Etiketleri Doğru Okuyor Musun?


    Günlük hayatta kaliteli ve güvenli gıda; besin değeri yüksek gıda kavramlarıyla oldukça sık karşılaşmaktayız. Tüm bu kavramların açıklayıcılığını sağlayan ambalajda yer alan etikettir. Peki gerçekten etiketi doğru okuyor muyuz? Sadece son kullanma tarihine bakmak bize ne kadar yarar sağlıyor? 


    Etiket nedir ?

    Tüketici için etiket, ürün hakkındaki tüm soru işaretlerinin giderileceği, ürünün tanıtımının yapıldığı, ürün verilerinin yazıldığı, son tüketim tarihi, kullanım ve muhafaza koşulları, içeriği gibi ürün alırken ihtiyaç duyulacak tüm bilgilerin yer alabileceği bir kılavuzdur.

    Besin etiketleri, tüketicinin bilinçli tercihler yapmasına ve besleyici gıdayı satın almasına olanak sağlar. Çeşitli hastalıklar sonucu özel diyet (diyabetik, glutensiz vb.) uygulaması gereken bireylerde güvenirliği sağlar. 

    Etikette neler yer alır ?

    Gıdanın adı, bileşenler listesi, allerjiye ve intoleransa neden olan maddeler, belirli bileşenlerin miktarları, gıdanın net miktarı, muhafaza koşulları, beslenme bildirimi, üretim tarihi, son tüketim tarihi gibi ögeler yer almaktadır.

    BESLENME BİLDİRİMİ 

  Ürünün içindeki kalori, protein, karbonhidrat, yağ, tuz, lif, şeker miktarı ve porsiyon bilgisi bu kısımda yer alır. 

 

PORSİYON-KALORİ : Genellikle aldığınız ürünün kalorisi 100 grama göre yazılır. Siz ne kadar tükettiyseniz ona göre hesap yapmalısınız.

ALLERJİ/İNTOLERANS : Eğer bileşenler listesine bakarsanız içeriğinde sizde allerji ya da intoleransa sebep olabilecek maddelerin olup olmadığını görebilirsiniz. Örneğin laktoz intoleransınız varsa etikette ‘laktoz içerir/laktozsuz’ ibarelerine dikkat edilmelidir.

GLUTEN : Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olan bireylerin ürün etiketinde ‘gluten içermez/glutensiz’ ibaresini aramaları gerekmektedir. 

YAĞ : Bu kısımda trans yağ ya da doymuş yağ varlığına ve miktarına dikkat etmemiz gerekir. Trans yağ içermez ibaresi yazıyor ise etikette trans yağ miktarına <1% yazması gerekmektedir. 
Türk Gıda Kodeksine göre, enerjisi % 25 azaltılan ürünler light sınıfına girmektedir.

ŞEKER : Ürünün içerisine giren toplam şeker miktarını beslenme bildiriminden görmemiz mümkün.Yüksek miktarda şeker içeren besinlerin tüketimi diğer makro besinlerin alımını zorlaştırır ve fazla kaloriye sebep olur. Basit karbonhidrat ya da şekerler, meyve ve meyve içeren besinlerde doğal olarak bulunur. Sofra şekeri, mısır şurubu ise rafine olarak elde edilirler. Rafine olarak elde edilen bu şekerlerin günlük beslenmemizin %10'unu geçmemesi önerilmektedir. Bu durumda besinin içerdiği şeker miktarına ve doğal/rafine şeker içerip içermemesine dikkat etmeliyiz.

TUZ : Fazla miktarda tuz içeren besinler kan basıncını arttırırlar ve hipertansiyon ile birlikte birçok hastalığı beraberinde getirebilmektedir.

VİTAMİN,MİNERAL,LİF :Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan besinleri tüketmemiz,  vücudun ihtiyacını karşılamamıza yardımcı olur. Lif olarak bildiğimiz içerik aslında bir karbonhidrattır. Lif içeriği yüksek besinleri tüketmemiz ise kan şekerimizin dengede olmasını, bağırsak hareketlerimizin düzenli olmasını  ve doygunluk sağlar. 

KATKI MADDESİ : Mısır şurubu, fruktoz şurubu, mono sodyum glutamat, nitrit-nitrat tuzları ve diğer katkı maddesi içeren besinler kanserojen etki gösterebilmektedir. Mümkün olduğunca bu maddeleri içeren besinlerden uzak durulması gerekmektedir.

Sonuç olarak ; tüketilen ürünlerin içeriğini bilmek her tüketicinin hakkıddır. Sağlıklı beslenme için bilinçli bir şekilde ürünün içerisinde neler olduğunu bilmek ve tercihimizi sağlıklı ve besleyici besinden yana kullanmak gerekmektedir. 

 

DYT NEHİR ÖNDER

DİYET KAPIMDA MERKEZ 

Yorumlar (2)

4 yıl öncePsk

Güzel bir yazı teşekkürler.

4 yıl önceAnonim

Çok yararlı ve gbilgilendirici bir yazı olmuş devamlarını bekliyıorum ve yakın çevreme bu konu hakkında daha çok bilgi vereceğim.İyi çalışmalar iyi günler.

Yorum Yap