Fransız mutfağı zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanat olarak kabul edildiği ve mutfak kültürü kayıt altına alınan ilk ülkedir. Fransız mutfağı için dünyanın standart mutfağı denilmektedir. Fransız mutfağının üstünlüğü çok çeşitli soslar kullanılmasına bağlı olup, soslar Fransız Mutfağının onuru ve zaferi olarak anılmaktadır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağlara uzanır. Napolyon Bonapart döneminde ün kazanmış Marie-Antoine Carêm gibi aşçılar haute cuisine (yüksek aşçılık sanatı) denilen özenli bir yemek tarzını geliştirerek Fransız mutfağına büyük katkılarda bulunmuşlardır.
Fransız mutfağının bölgelere göre değişiklik göstermesi çeşitliliğin oluşmasında oldukça etkili olmuştur. Ülkenin orta ve doğu bölgelerinde (Champagne, Alsace ve Lorraine) jambon ve av etleri yaygın olarak tüketilir. Picardie, Normandiya, Bretanya ve NORD-Pas-de-Calais gibi deniz kıyısında yer alan bölgelerde ise midye, karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra, ringa, levrek ve dil balığı sıkça tüketilir. Paris bölgesi ise tüm bölge mutfaklarının harmanlanmış bir halidir.
Tatlı, şarap ve peynir bu mutfağın en önemli unsurlarındandır.
Fransa’da yılda 7 milyar şişe şarap üretilmekle beraber, şu anda yasalarla koruma altında olan 56 çeşit Fransız peyniri bulunmaktadır ve toplam 365 çeşit peynir bulunmaktadır. Peynirler genellikle tahta bir panel üzerinde, özel servis aparatları ile birlikte servis edilir. Sunum, bir şişe Burgundy ya da Bordeaux şarabı ile tamamlanarak zenginleştirilir. Ayrıca yemeklerden sonra az miktarda ama güçlü bir alkollü içkinin hazmı kolaylaştırdığına inanılır.
Fransız mutfağında 3 ana öğün bulunur. Bunlardan öğle ve akşam yemeğinde yenilen yiyecekler ağır olduğu için Fransızların ara öğün tüketme alışkanlıkları yoktur. Bütün besin ihtiyaçlarının bu iki ana öğün ile karşılanması hedeflenmektedir.
Peynir tüketiminin bu kadar çok olmasına rağmen Fransızlar peyniri kahvaltıda tüketmeyi sevmiyorlar. Peynir genellikle öğle ve akşam yemeklerinde aperatif olarak tüketiliyor. Kahvaltı genellikle croissant denilen ay şeklindeki açmalar, pain au chocolat denilen çikolata ile doldurulmuş pastalar, üzerine tereyağ sürülmüş baguette (Fransız ekmeği) gibi yiyeceklerden oluşuyor.
Öğle yemekleri 12:00 ile 14:30 arasında servis edilir. Bu öğün genellikle sandviç veya hamur işlerinden oluşur. Öğle yemeklerinde kahvenin önemli bir yeri vardır.
Eğer bir akşam yemeğinizi Fransız usulüyle yiyecekseniz ordövr ile başlayıp, ana yemek tabağı ile devam edip geceyi salata, tatlı veya şarap ile sonlandırabilirsiniz. En çok tercih edilen yemekleri sıralamak gerekirse şöyle bir liste karşınıza çıkar:
Ordövr için Croque Monsieur sandvici, soğan çorbası, somonlu paté veya terin, ana yemek için midye, salyangoz, şarapta pişirilen et çeşitleri, yemeğin son bölümü için ise ekmek ve şarap veya lezzetli bir Lyon salatası
Dyt Gizem Çakan
Yorum Yap