Gaziantep Mutfağı, 6 bin yıllık tarihi geçmişinde Gaziantep topraklarında yaşamış farklı kütürlerden de beslenerek kendine özgü 500 çeşit yemeği bünyesine katmıştır. Gaziantep 2015 yılında UNESCO tarafından 'Yaratıcı Şehirler' ağına Gastronomi kategorisinde dahil edilmiştir. Özenle girişilen Gaziantep Mutfağı tanıtım çalışmalarının ardından alabildiğine çeşitliliği ve tartışılmaz lezzetleriyle nam salmış olan Gaziantep dünya çapında kabul gören bir otorite tarafından da 'Dünya Gastronomi Kenti' olarak tescillenmiştir.
Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği, Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği ile Gaziantep Kulübü Derneği, ortak bir proje kapsamında 30 ayrı Gaziantep yemeğine coğrafi bölge tescili alarak adeta yemekler için birer tapu çıkardı.
TESCİLİ ALINAN YEMEKLER
Yapılan çalışmalarda
Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği;
Öz Çorba,
Şiveydiz,
Ekşili Taraklık,
Keme Kebabı,
Sebzeli Peynir Böreği,
Firik Pilavı,
Katmer,
Beyran,
Kilis Kebabı,
Samsaklı-Bahdenizli Kebap’ının tescil işlemlerini yaptırmıştır.
Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma Ve Geliştirme Derneği;
Yuvarlama,
İçli Köfte,
Ali Nazik,
Lahmacun,
Yeni Dünya Kebabı,
Çiğ Köfte,
Simit Kebabı,
Soğan Kebabı,
Antep Salatası,
Ezogelin Çorbası’nın tescil işlemlerini yaptırmıştır.
Gaziantep Kulübü Derneği ise;
Alaca Çorba,
Sarımsak Aşı,
Akıtmalı Köfte,
Sarımsak Kebabı,
Zeytin Böreği,
Özbek Pilavı,
Malhutalı Köfte,
Buhara Pilavı,
Maş Piyazı,
Peynirli İrmik Helvası’nın tescil işlemlerini yaptırmıştır.
Antep mutfağının karakteristik yapısı yemeklerin hazırlama, yapılış aşamalarında kullanılan baharatlar, salça, soslar,et,antep fıstığı ve karışımlardan kaynaklanmaktadır. Onlarca çeşit kebap yemeği ve ince ince açılmış bol antep fıstıklı baklavaları Gaziantep mutfağı ile ilgili akla ilk gelenlerdendir.
ANTEP BAKLAVASI
Gaziantep deyince şüphesiz ilk akla gelen kat kat incecik açılmış baklava hamuru arasına bolca serilmiş antep fıstığı ve yediğinizde sizi hazza sürükleyen muazzam tadıyla Antep Baklavasıdır. Birçok farklı türde baklava yapılmaktadır ve Antep baklavasının en önemli özelliği yemyeşil görünmesine sebep olan cömertçe kullanılmış antepfıstığıdır.
SİMİT KEBABI
Ana yemek olarak Gaziantep'le özdeşleşen ise kebaptır. Çeşit çeşit, leziz, göze hitap eden kebaplarıyla adeta bir kebap diyarı. En bilinen kebaplarından biri de Simit Kebabı'dır.Bulgur ve kıymanın iyice yoğurulması, içine soğan, antep ve çam fıstığı katılmasıyla oluşur. Tabi ki en güzeli Antep'te yenir.
PİMPİRİM AŞI
Bu yemek semizotunun Gaziantep yorumudur. Pimpirim Aşı'nın en önemli özelliği kuru semizotundan yapılıyor olmasıdır.Kuru semiz otu, bulgur, yeşil mercimek, soğan, sarımsak, domates, salça eklenerek yapılan besleyici ve Antep'in eli değmiş bir yemektir.
ÇAĞLA AŞI
Yılda bir iki kez tadabileceğiniz karakteristik bir lezzet daha karşınızda! Çağla meyvesi biliyorsunuz ki yılın çok kısa neredeyse iki hafta gibi bir zamanında bulabileceğiniz bir meyve, Çağla aşı da yoğurtla terbiyelenen et eklenerek servis edilen yine bizlere Gaziantep'in kültür mirası bir yemek.
Günümüzde birçok dünya mutfağından yemekleri dünyanın herhangi bir yerinde tadabiliyorsunuz fakat benim düşüncem Gaziantep mutfağı yerinde tadılmalıdır. Gezilecek yerler tadılacak yemekler listenizde üst sıralara bir yere bu tescillenmiş mutfağıda yazın derim.
Diyet Kapımda Merkez Diyetisyeni
Şeyma NOYAN
Yorum Yap