Beslenmenin sağlığa etkisinin ne kadar önemli olduğunu fark edenler, yola sağlıklı beslenmeyi öğrenmekle çıktılar. Daha sonra da yiyip içtiklerinin besin değerini ve muhtemel zararlarını da sorgulamaya başladılar. Organik beslenme işte bu noktada önem kazandı. Çünkü organik besinler size yalnızca diğerlerinden daha çok vitamin, mineral, antioksidan kazandırmıyor aynı zamanda sizi hastalıklardan korunmanız için de destekliyor.
Yiyip içtiğiniz besinlerde vitamin, mineral ve antioksidan miktarı yüksekse vücudunuz kansere karşı direnç kazanıyor.Özellikle, Selenyum, C, E vitamini, Beta karoten ve flavonoid polifenollerden zengin besinler kanser gelişimini önleyebiliyor. Kanser direncini yükseltiyor. Organik besinler diğer ürünlerden daha çok C vitamini, E vitamini, B vitamini barındırır. Organik olarak üretilmiş herhangi bir ürün organik olmayan benzerinden neredeyse yüzde 20-30 daha fazla demir, Magnezyum, C vitamini ihtiva ediyor.Uzmanlar bu soruya "kendi olanaklarıyla gelişip büyüyen doğadaki mikrop, mantar ve kanserojenlerle kendi imkanlarıyla mücadele etmeye gayret eden bitkilerin bu amaçla daha çok antioksidan ürettiklerini daha çok antimikrobik, antimantar madde yaptıklarını" belirtiyorlar.
Bu yiyecekleri tüketenlerde bu maddelerin miktarı artıyor. Bu doğal maddeler bitkilerde ne yarar sağlıyorsa, insanlarda da benzer faydalar temin ediyor.Eğer yiyip içtiklerinizin sağlığınıza sadece fayda sağlamasını yani zarar vermemesini istiyorsanız ve onlardan daha çok sağlık yararı almayı umuyorsanız organik beslenmeye gayret edin.Ekonomik olanaklarınız ve zamanınız mümkün olduğu oranda daha çok organik besin kullanın. Aldığınız organik ürünlerin üzerinde yasal yazan ve onaylı "organik sertifika" sını ısrarla arayın.
Peki bir gıdanın organik olup olmadığını nasıl anlayacağız,organik gıda ya da organik tarım nedir, öğrenelim
Organik Gıda Nedir?
Organik gıdalar,bitkisel ve hayvansal gıdalar içinde, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, yapay gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlarının, büyütme düzenleyicilerinin, hormonların, antibiyotiklerin , koruyucuların , renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir. Bu besinlerde sağlığa zararlı antibiyotikler, böcek öldürücüler, hormonlar ve diğer kimyasalların hiçbiri bulunmuyor. Bitkiler için organik gıda terimi, en az 3 yıl için hiçbir zirai ilaç ve kimyasalın kullanılmadığı tarlada yetiştiğini belirtir.
Organik Tarım ile amaçlanan nedir?
Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.Organik tarımda toprak ve su gibi doğal çevrenin tarım eliyle kirletilmesini engellemek, temiz malzeme ve teknikler kullanılarak üretilen tarım ürünleri ile insan, hayvan ve çevrenin sağlığı üzerinde olumlu katkı sağlamak amaçlanır.
Bir gıda maddesinin organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir çiftçinin organik gıda ve organik tarım sertifikası alabilmesi için bu yetkili kuruluşun kontrol ve denetimini ve ürünlerini organik gıda tanımına göre yetiştirip paketleyeceğini kabul etmiş olması gerekir.Toprağın sağlığını ve verimliliğini sürdürebilmesi için tektip kültür tarımı yerine, her yıl uygun bir ürün çeşidini ekerek ekolojik dengeyi ve toprağın besin değerlerini zenginleştirecek çeşitlilik ilkesini de kabul etmiş olacaktır.Bütün bu kabul edilecek şartların yerine getirilip getirilmediği sıkı bir denetim ve kontrolden sonra gerekli sertifika verilir. Yani üzerinde yasal yazan ve onaylanmış organik gıda sertifikalı ürün ibaresi ardında uzun ve zorlu bir süreci geride bırakmış demektir ve bizim için yeterlidir.
Organik gıdalar neden daha pahalıdır?
Organik gıda ve tarımın tüketiciler ve kamu tarafından yeterli desteği alamaması, pazarda yüksek talep oluşmamasından dolayı diğer ürünlere göre daha pahalıdır. Talebin yeterli olmaması nedeniyle üreticiler, küçük tarlalarda üretim yapmakta, geniş alanlarda üretim yapan üreticilerle maliyet konusunda boy ölçüşememektedir. Ancak dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe zirai ilaç ve kimyasalların, gıda işlemede kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri gün yüzüne çıkarılmakta, toplum bilinci artmaktadır.
Sağlıkla kalın..
Diyet Kapımda İzmir Diyetisyeni
Dyt. Zehra Demir
Yorum Yap