• 4 yıl önce
  • 1954 Okunma
  • 0 Yorum

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Yaklaşan kurban bayramı, uzun sofralarda aile bireylerinin bir araya geldiği, geniş sofraların kurulduğu nadide günlerimizden. Tabi beraberinde sevdiklerimiz ile bir aradayken beslenme düzenimizin de bozulduğu su götürmez bir gerçek. Peki bu süreçte aşırı ve bilinçsizce tükettiğimiz etler ve bayram ziyaretlerinde reddedemediğimiz o tatlılar sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Kurban Bayramı her ne kadar et ile bağdaştırılsa da bir bayram klasiği öncelikli dikkat edilmesi gereken nokta tatlılar. Yapılan ziyaretler sırasında ikram edilen hamurlu ve şerbetli tatlıların glisemik indeksinin yüksek olması kan şekerimizin ani bir şekilde yükselmesine neden olur. İnsülin seviyesinin ani artışı kan şekerimizin birden düşmesiyle sonuçlanır, böylelikle daha hızlı açlık hissi oluşturarak bir sonraki öğünün saatini erkene çekerek beraberinde o öğünde daha fazla besin tüketmemize neden olur. Ayrıca yapılan araştırmalarda yüksek insülin seviyesi karın bölgesi yağlarıyla doğrudan ilişkilendiriliyor. Bu nedenle tüketeceksek hamurlu tatlılardan yalnızca tadımlık tüketmeli, tercih etme şansımız varsa sütlü veya meyveli tatlılar tercih etmeliyiz.

Kurban bayramında tüketimi artan ve tüketirken dikkat etmemiz gereken asıl besin ise tabiki kırmızı etler. Bu besin kaynağı kas yapımımızı güçlendirir ve doku yenilenmesi için gerekli esansiyel ve esansiyel olmayan aminoasitleri sağlar. Aynı zamanda demir minerali açısından zengin olduğu için kansızlığı önlemeye yardımcıdır. İçeriğindeki B grubu vitaminler ile (B₂,B₃,B₆,B₁₂) doğal bir vitamin kaynağıdır. Sinir sistemi sağlığı için gerekli olan B₁₂ vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendiren B₆ vitamini ve beyin fonksiyonlarımız için önemli olan B₃ vitamini bakımından zengindir. Ayrıca içeriğinde bir miktar B₂ vitamini bulunur ki bu vitamin cilt ve göz sağlığımız için önemlidir.Günümüzde kırmızı et tüketimine olan düşkünlük artarken ne yazık ki toplumumuzda da kırmızı ete ulaşım günden güne zorlaşmakta. İşte bu noktada vücudumuzun protein gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılayan ve bayram dolayısı ile de porsiyon kontrolü olmadan yapılan et tüketimi birtakım sağlık sorununa yol açmakta.

 

 

FAZLA KIRMIZI ET TÜKETİMİNİN YOL AÇABİLECEĞİ BAZI SAĞLIK SORUNLARI

 

 

1. KOLESTEROL

Aşırı tüketimi halinde kırmızı etin yapısında bulunan doymuş yağ ve kolesterol damarlarımızda birikir ve damar tıkanıklığına neden olur. Yükselen kolesterolün yol açtığı bu gibi kalp-damar hastalıklarından korunmak için kırmızı eti kontrollü ve bilinçli tüketmeliyiz.

 

2. HİPERTANSYİON

Kırmızı et ile birlikte doymuş yağ alımının artışının kolesterolü yükselttiğine değinmiştik. Yüksek kolesterol de damar duvarında birikerek damarlarda daralma, tıkanmalara yol açar. Bu daralma ve tıkanma kan damarlarındaki basıncı yükselterek hipertansiyona neden olur.

 

3. MİDE/BAĞIRSAK PROBLEMLERİ

Sindirilmesi oldukça zor bir besin olduğu için fazla tüketim halinde midede ağrı, bağırsakta gaz, şişkinlik gibi birtakım rahatsızlığa yol açabilir. Bu rahatsızlıkları en aza indirgemek için pişirme yöntemi olarak kavurma/kızartma yerine haşlama veya ızgaranın kullanılması öneriliyor.

 

4. BÖBREK HASTALIKLARI

Protein açısından zengin olduğu için fazla et tükettiğimizde vücudumuza gerekenden fazla protein girer. Bu durum böbrek solüt yükünü arttırır. Böbrek solüt yükünün artmasıyla böbreğe aşırı yüklenme olur ve böbrekte erken yıpranma, fonksiyon kaybı görülebilir. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da arttırarak böbreklerde taş oluşum riskini arttırabilir.

 

5. ŞİŞMANLIK VE OBEZİTE

Aşırı et tüketiminin bilinen yaygın sonuçlarından birisi de fazla kilolardır. Hayvansal kaynaklı doymuş yağ içeriğinin aşırı alımı artan kilolara neden olmaktadır. Aynı zamanda vücuda fazla alınan protein karaciğerde karbonhidrata dönüştürüldüğü için fazla karbonhidrat tüketimi ile aynı sonuçlara sahiptir. Bu durum sağlık açısından birçok riski beraberinde getiren şişmanlık ve obeziteye zemin hazırlar.

 

 

PEKİ TÜKETİMİ KAÇINILMAZ OLAN ETİ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDEBİLİR VE NASIL SAĞLIKLI HALE GETİREBİLİRİZ?

  • Pişirme yöntemi olarak kızartma/kavurma yerine haşlama/ızgara tercih edilmeli
  • Et, görünen yağlardan arındırılmalı
  • Sindirimi kolaylaştırmak ve hazım problemlerini önlemek için bol bol çiğnenmeli, su tüketimi ve fiziksel aktivite ihmal edilmemeli
  • Et ile birlikte sebze tüketilmeli
  • Sakatat tüketiminden mümkün olduğunca kaçınılmalı
  • Et ile birlikte kalorisi yüksek içecekler içilmemeli
  •  

Kurban bayramında bilinçli beslenmeli, sağlığımızı kötü etkileyebilecek risklerin farkında olmalı; yağda kızartılmış besinler, hamur işleri, şerbetli tatlılar, işlenmiş et ürünleri ve sakatatlardan uzak durmalıyız.

Sevdikleriniz ile beraber mutluluk dolu bayramlar dileriz.

Stj  Dyt Mine İnce

Diyet Kapımda Bursa

Bu yazıya henüz hiç yorum yapılmamış!

Yorum Yap