Obezite Görülme Sıklığı Nedir?
Obezite sıklığı gittikçe artmaktadır. Dünyada 1.9 milyar kişi fazla kilolu veya obezdir. Türkiye’de ise obezite oranı %32.1’dir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) obeziteyi en tehlikeli ilk 10 hastalıktan biri olarak kabul etmektedir. Sigaradan sonra en büyük 2. ölüm sebebi obezitedir.
Obezite Nasıl Belirlenir?
Obezite derecesini belirlemek için kullanılan geçerli ölçek beden kitle indeksi (BKI) dir. BKI =ağırlık/(boy)2 olarak hesaplanmaktadır. Bu ölçeğe göre BKI’si 30 un üzerinde olan kişiler obez olarak değerlendirilir. Bu değerin yanı sıra vücut yağ oranı da oldukça önemlidir. Yağ oranı erkekler için %10-15, kadınlar için ise %20-25 arasında idealdir.
Obezitenin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Obezite tedavisinde en yaygın ve sağlıklı yöntem diyet programı, egzersiz ve davranış değişikliği ile yapılmaktadır. Bunlar dışında hekim kontrolünde ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi de önerilebilmektedir.
Obeziteye multidisipliner yaklaşılmalıdır. Hekim ve diyetisyen izleminde olması gereken hasta gerekirse psikiatr gibi yan dallara yönlendirilmelidir. Cerrahi hastaları ise sürekli olarak doktor ve diyetisyen tarafından kontrollü ilerlemelidir.
Kimler Cerrahi Tedavi Olmalıdır?
Obezitenin en etkili tedavi metodu olarak görülen cerrahi yöntemler için BKI’nin 40’ın üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca BKI 35’in üzerinde ve ek olarak diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan kişiler için de uygulanmaktadır. Gastrik band (kelepçe), sleeve gastrektomi (tüp mide), roux-Y gastrik bypass, biliopankreatik diversiyon ve gastrik plikasyon, bariatrik cerrahi tekniklerdir. Bu teknikler hastanın durumuna göre tercih edilmektedir. Günümüzde en yaygın kullanılan tüp mide işleminde ölüm oranı düşüktür ve daha az komplikasyon görülmektedir.
Obezite Cerrahisi Sonrası
Bariatrik cerrahi sonrası iştah azalması, besin maddelerinin emiliminin azalması, çabuk doyma hissi sayesinde kilo kaybı olmaktadır. Bunların yanında bazı komplikasyon riskleri de bulunmaktadır; vitamin-mineral eksiklikleri, dumping sendromu, steatöre (yağlı dışkı), kusma, gıda intoleransları vb. Vitamin ve mineral eksiklikleri sonucu anemi, nörolojik problemler ve kemik yoğunluğunda azalma gibi sorunlar da görülebilmektedir. Bu yüzden bariatrik cerrahi sonrası hastanın 5 yıl boyunca takip edilmesi önerilmektedir (Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği).
Sonuç olarak bariatrik cerrahi tedavisi olmuş veya olacak bireyler sadece birkaç ay değil ömür boyu kontrollü olmalıdır. Özellikle ilk yıllar hekim ve diyetisyen desteği şarttır. Sonrası için de kişinin eski alışkanlıklarına dönmemesi, sağlıklı beslenme düzenini fiziksel akivite ile desteklemesi gerekmektedir.
Dilan KOYUN
DİYET KAPIMDA MERKEZ DİYETİSYENİ
Yorum Yap