Gazetelerde ve dergilerde yazılar, her kanalda programlar, yazılmış yüzlerce kitaplar hepsi obeziteyle ilgili. Bunun sebebi ise obezitenin giderek yaygınlaşarak halk sağlığı sorunu haline gelmesi. 2010’da yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı yetişkin erkeklerde %20.5, yetişkin kadınlarda %41, çocuk ve adolesanlarda ise 0-5 yaşta %8.5, 6-18 yaşta %8.2 olarak saptanmıştır. Rakamlara bakıldığında obezite oranlarının çok yüksek olduğu, yetiskinlerde neredeyse 3 kişiden 1’inin, çocuklarda ise 10 kişiden 1’inin obez olduğu görülmektedir. Obezite bireylerin sadece dış görünümünü etkilemekte değil en önemlisi ileride birçok kronik hastalık yaşamasına sebep olmasıdır. Sebep olduğu kronik hastalıkların başında Tip 2 Diyabet, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları başta gelmektedir. Bu yüzden obezite ile savaşmanın esas sebebi estetik amaçlı değil sağlık amaçlı olmalıdır. Nasıl ki hastalanınca iyileşmek için size yazılan ilaçları içmek zorundaysanız obeziteyle savaşmak için de keyfi davranmamalı, ileride kronik hastalıklara yakalanmamak için gerekenleri yapmalısınız.
Beden fazla olarak aldığı tüm enerjiyi protein, karbonhidrat veya yağ olsun fark etmez hepsini yağa çevirerek yağ dokuda depolar. Bu da vücudun yağ dokusunun yağ dışı dokulara göre yüksek olmasına sebep olur. İşte obezitenin tanımını yapmış olduk. Obezitenin sebebi olarak başta günlük olarak alınan enerjinin, harcanan enerjiden çok düşük olmasını gösterebiliriz. Bunun yanında genetik yapı, hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar gibi faktörler de sebep olarak gösterilebilir. Peki ne yapmalı da obeziteyle savaşmalı, sağlık problemlerinden korunmalı ve daha fit bir bedene sahip olup daha sağlıklı yaşamalı?
İşte cevabı: Yanınızda destekçilerinizle obeziteyle savaşacak olan sizsiniz; ilk adım olarak karar vermeniz lazım. Yapmanız gereken iradenizi kullanarak diyet yapmaya, fiziksel aktivitenizi arttırmaya, hayat şeklinizi değiştirmeye kesin bir karar vermek. Klasik bir cümle kuracak olursan siz istedikten ve başarmak için çalıştıktan sonra sizi hedefinizden hiç bir şey ayıramaz ve kararınızı başarabilirsiniz. Popüler diyetlerden, internette, gazetede veya dergilerde bulduğunuz diyetlerden, kişiye özel olmayan, diyetisyeninizin size özel yazmadığı diyetlerden ve antrenörünüzün size özel hazırlamadığı egzersizlerden kaçınmalısınız.
Savaşınızda destekçileriniz hekim kontrolünden geçtikten sonra, tıbbı beslenme tedavinizi uygulayacak olan alanında uzman diyetisyen ile egzersiz programınızı hazırlayacak olan alanında uzman antrenörünüz olmalıdır. Beslenme programınız ihtiyacınıza göre planlandığı için yiyecekler öğün atlamadan belirtilen saatlerde düzenli olarak tüketilmeli, egzersiz programınıza uyulmalı ve uyku saatlerinizin düzenli olmalı. Unutmayın yapamayacağınız hiçbir şey yok. Obeziteye karşı savaş açın!
Diyet Kapımda | Diyetisyen Doğa Peksever
Yorum Yap