- 3 yıl önce
- 4732 Okunma
- 0 Yorum
Sınav Öncesi Beslenme
Her yıl olduğu gibi bir eğitim-öğretim yılının daha sonuna geldik. Lise öğrencilerinin heyecanla beklediği üniversite sınavı da bu hafta sonu gerçekleşecek. Ancak bu yıl her yılkinden farklı olarak hepimiz sınav tarihini dünyaca yaşanan pandemi nedeni ile yakından takip ediyor ve tarihsel olarak biliyoruz. Hafta sonu yaşanacak sokağa çıkma yasağı iş düzeni anlamında sınavla ilgisi olmayan bireyleri bile alakadar ederken, bu yıl sınava girecek öğrencilerimiz, biraz talihsiz, epeyce karmaşık bir süreçten geçtiler. Okul ve dershane düzenleri, çalışma sistemleri dünya da yaşanan durum sebebi ile istemsiz olarak etkilendi ve çocuklar ekstra bir stres altındalar.

Sınav anını etkileyen birçok faktör mevcut. Çocuklar yıl boyunca ellerinden geleni yaparak bu sınava hazırlandılar ise bunun sadece bir başarı değerlendirilmesi olarak adlandırılmadan, ellerinden gelenin yapıldığına kalanın ise o anki duygu durum, stres yönetebilme becerisi ve biraz da kader ile ilgili olduğuna ikna edilmelidirler. Beslenme ise önceki gününden itibaren ilgilenilmesi gereken ve sınav anını metabolik olarak içeriden etkileyen faktörlerden ve hatta en önemli faktörlerden birisidir.

Gelin hep birlikte sınav günü ve öncesinde nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz inceleyelim…
Sınav günü öncesi nelere dikkat edilmeli!
- Her bireyin damak zevki ve yeme alışkanlıkları birbirinden farklıdır. Dolayısı ile çocukların öncelikle sadece sınav var mantığıyla normalde yediklerinden çok farklı besinler tüketerek, zaten var olan sınav streslerine bir de bununla katkı yapmak istemeyiz. Bu sebeple günlük beslenme alışkanlıklarından en zararsızlarını mutlaka tabaklarda bulundurmalıyız.
- Dışarıdan yemek yeme alışkanlıkları olan çocuklar için, zehirlenme riski, herhangi bir baharatın bile o anki mide durumunu rahatsız etme riski göz önüne alınarak sınav günü ve öncesinde dışarıdan yemek yememeye özen gösterilmelidir.
- Karışık içerikli, bol yağlı, kızartma, mayonez gibi ürünlerden uzak durmalı, daha hafif beslenme ürünleri tercih edilmeye çalışılmalıdır.
- Stresle yönetim biçimi olarak iştahta değişiklikler yaşanabilir, bu sebeple çocuklar çok zorlanmadan, uygun porsiyonlarca beslenmelidir. Kimi çocuk iştah kaybı yaşarken bu sınav öncesi aşırı yemek yemeye zorlanmasıyla beraber istifraya ve akabinde hastaymış hissine bile yol açabilir.
- Sınavdan önceki gün gaz yapıcı veya hazımsızlık yaratabilecek besinlerden kaçınılmaya özen gösterilmelidir. Baklagiller, bulgur, lahana, brokoli gibi ürünler sindirim sisteminde gaz ve hazımsızlık yaratabilecek besinlerin başında gelmektedir.
- Sınavdan bir gün önce ilk defa tadacakları bir ürünü o gün için denemeyi ertelemelidirler. Daha önce tüketmedikleri bir besini o gün için ilk deneme yapılmamalıdır, alerjik reaksiyonlar ve istenmeyen oluşabilecek rahatsızlıklar ağız kuruluğu, bireyde gaz yapma gibi durumların önüne geçilmeye çalışılmalıdır.
- Sınav gecesi öncesi strese bağlı çay kahve gibi uyaranları tüketme isteği gece uyku düzenini negatif etkileyip, sınav anında uykusuzluk yaratabilir. Bu sebeple bu ürünlerden kaçınırken, melisa, papatya, ıhlamur gibi bitki çayları ile hem su takviyesi hem yatıştırıcı etkileri ile çocukların rahat bir uyku geçirmesi sağlanabilir.

Sınav sabahı hangi besinler tercih edilmelidir?
- Sınav sabahı güne mutlaka kaliteli bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
- Basit şekerlerden uzak, içeriği zengin, besin kalitesi yüksek, kompleks kahbonhidratlar ile zenginleştirilmiş bir öğün tercih edilmelidir.
- Kahvaltıda çok tuzlu olmayan peynir çeşitleri, tercihen haşlanmış yumurta ya da yağsız pişmiş bir yumurta, taze ve mevsiminde sebze meyve ürünleri, süt gibi ile dengelenmiş, 1 tatlı kaşığını çok fazla aşmadan bal, reçel, pekmez ile tatlandırılmış ve tercihen tam buğday ekmeği ile kan şekeri dengelenmesi sağlanan, sağlıklı yağ alternatiflerinden ceviz, badem, fındık gibi ürünler ile zenginleştirilmiş bir kahvaltı uygun olabilmektedir.
- Sınav sabahı çay ya da kahve, kafein ve tanen içerikleri ile uyarıcı olmalarına rağmen diüretik ürünler olduğundan tuvalet ihtiyacını arttırabilirler. Bu sebeple kaçınılmalıdır. Ancak bir önceki akşam gibi sakinleştirici etkileri olan bitki çayları da sınav anında konsantrasyon bozukluğuna sebep olabilir, bu sebeple sınav sabahı bu ürünlerden de kaçınılmalıdır. Kahvaltı süt ile sıvı dengesi açısından zenginleştirilebilir.
- Sıvı tüketimi önemlidir, ancak heyecanla beraber aşırı su tüketimi yine tuvalet ihtiyacını arttıracağından, sıcağın etkisiyle beraber lıkır lıkır içmenin ötesinde ılık bir su ile yudum yudum tüketilmelidir.
- Bunula beraber bilinen ve inanılanın aksine sınav öncesi şekerli besinlerin aşırı tüketimi sınav sürecindeki kan şekeri regülasyonunu olumsuz etkilememektedir. Bu sebeple sınav öncesi aşırı çikolata ve tatlı ürünler tüketimi sınav anında kan şekerini olumsuz etkilemesiyle sınav konsantrasyonun negatif etkilemektedir.
- Yine strese bağlı mide bulantısı ile aşırı tuzlu-baharatlı kraker tüketimi susamaya sebep olabilir.
Sonuç olarak sınav öncesinde ve esnasında tüketilecek bir yiyecek veya içeceğin mucize yaratmayacağını bilmelisiniz. Diyet Kapımda Ailesi olarak bu yıl sınava girecek tüm çocuklara başarılar diler, mesleklerini kazanmak üzere girecekleri bu sınavda sevebilecekleri ve mutlu olabilecekleri okullar kazanmaları dileriz.
Diyet Kapımda Bursa Diyetisyeni
Uzman Diyetisyen Gülin KANAT ÇOLAK
Yorum Yap